Je hebt je voorgenomen om rustig te blijven, om niet te schreeuwen, om je niet zo op te winden als je kind voor de tiende keer zijn bord omkiept of gewoon niet luistert. En tóch gebeurt het weer. Je voelt het opbouwen: je hartslag die versnelt, je kaken die zich aanspannen, je adem die stokt. Je weet ergens: ik wil dit niet, ik moet dit stoppen. Maar je voelt je machteloos, deze golf is niet te stoppen.
Misschien herken je dit ook in andere situaties: dat je lichaam sneller reageert dan je hoofd kan bijbenen, alsof je niet meer zelf achter het stuur zit. Alsof er zomaar een richting gekozen wordt, zonder dat jij er iets aan kunt doen. Nadien voel je je misschien schuldig of machteloos. Waarom reageerde ik zo fel? Wat overkwam me?
Je bent niet raar of zwak. Je lichaam nam een route die het kent, die opgeslagen ligt in je systeem – namelijk in je fascia.
Je lichaam onthoudt meer dan je denkt
Veel vrouwen die bij mij komen, zeggen dingen als:
“Ik snap mezelf niet.”
“Ik wil het zo graag anders doen dan vroeger, maar ik schiet steeds in oude patronen.”
“Alsof mijn lijf het overneemt.”
En dat is eigenlijk precies wat er gebeurt. Oude ervaringen, ook die waarvan je denkt dat je ze allang achter je hebt gelaten, kunnen zich vastzetten in je lichaam. Niet alleen als herinnering in je hoofd, maar als spanning in je lijf. En die spanning reageert mee; op momenten dat je het niet verwacht, of er niet op zit te wachten.
Wat is fascia, en wat doet het met je ervaringen?
In je hele lichaam loopt een netwerk van bindweefsel dat alles met elkaar verbindt: je spieren, organen, botten en zenuwen. Dit weefsel heet fascia. Het is geen dood materiaal dat dingen bij elkaar houdt, maar een levendig, gevoelig netwerk dat voelt, reageert, communiceert en onthoudt.
Wanneer je iets ingrijpends meemaakt (denk aan angst, verdriet, onveiligheid) en je hebt op dat moment geen ruimte om die ervaring te verwerken of te uiten, dan slaat je lichaam deze op. Alsof je een boek dichtklapt en in een kast zet om later nog eens te lezen. Dat is een slimme overlevingsstrategie, en soms zelfs noodzakelijk. Maar als de spanning te lang blijft hangen of zich blijft herhalen, dan blijft het ‘boek’ ongelezen en die spanning blijft actief in je zenuwstelsel.
Fascia neemt deze spanning op. Het verhardt, verkleeft en ‘houdt vast’ wat niet gevoeld mocht worden. En daarmee herinnert het je eraan dat er nog iets aandacht nodig heeft, dat er iets is wat nog gevoeld mag worden.
Hoe merk je dat er iets vastzit?
Soms voel je het als fysieke klachten, zoals stijve schouders, een drukkend gevoel op je borst of buikpijn zonder duidelijke oorzaak. Maar vaker nog uit het zich subtieler:
- Je reageert sneller of heftiger dan je wilt
- Je hebt moeite met ontspannen
- Je voelt je afgesneden van je lichaam of emoties
- Je ‘klapt dicht’ in stressvolle situaties
- Je herkent jezelf niet in hoe je reageert op je kind
Dat zijn geen karaktertrekken of persoonlijke tekorten, het zijn signalen dat je lichaam iets meedraagt dat gezien en gevoeld wil worden.
En dan? Hoe helpt massage?
Soms is praten niet genoeg, omdat je met woorden niet altijd bij de laag komt waar het werkelijk vastzit. Massage werkt wel op die laag. Door diep, aandachtig en met compassie aan te raken, nodig ik je lichaam uit om te voelen wat er nog leeft. Niet forceren, niet analyseren, maar ruimte geven aan wat gevoeld wil worden.
Wat gevoeld mag worden, komt weer in beweging. De fascia kan loslaten, spanning verzacht, de adem komt vrij en je hoofd wordt rustiger. Je hoeft niet precies te begrijpen wat er loskomt – het belangrijkste is dat het kán. En dat je het niet alleen hoeft te dragen.
Wat levert dat op?
- Je voelt je meer aanwezig in je lichaam
- Je ervaart meer rust en zachtheid
- Je reageert bewuster in spannende situaties
- Je voelt beter waar je grenzen liggen
- Je merkt dat je niet alles alleen hoeft te doen
Niet alles verandert in één sessie. Maar je zet iets in beweging, het is een begin. En dat is precies waar heling begint: in het voelen, in het erkennen, in het contact. Heb je na de eerste sessie behoefte aan meer of weet je nu al dat je meer dan 1 sessie wilt boeken? Kijk dan onder het kopje “Werk met mij” op mijn website.